Asiaa kuivista silmistä

Miltä kuivat silmät tuntuvat?

Silmien punoitus, kirvely ja polttelu ovat yleisiä oireita kuivasilmäisyydestä kärsivälle. Hyvin yleinen oire on myös silmien valuminen ja vetisyys, jota ei aluksi meinaa uskoa kuivasilmäisyyden oireeksi. Tämä on kuitenkin hyvin yleinen oire. Silmät tuntuvat vuotavan aina ulos mennessä tai esimerkiksi läppärillä töitä tehdessä. Useat kokevat myös oireita roskan tai hiekan tunteena silmissä.

Näöntarkkuuden vaihtelu ja valonarkuus ovat myös kuivan silmän oireita. Silmät voivat myös rähmiä etenkin aamuisin.

Silmien kuivumista tavataan perussairautena reumaa tai Sjögrenin syndromaa sairastavilla potilailla, ja myös esim. diabetes sekä kilpirauhasen toimintahäiriöt ovat yleisiä aiheuttajia. A-vitamiinin puutostila voi ilmetä kuivina silminä, ja ravinto sekä dieetit vaikuttavat myös silmien kuivumiseen. Lääkeaineista mm. beetasalpaajat, antihistamiinit sekä verenpainelääkkeet voivat aiheuttaa silmien kuivumista. Silmien kuivuus liittyy myös silmien luonnolliseen ikääntymiseen, sillä kyyneleritys vähenee iän myötä. Myös laserleikkaukset sekä ulkoiset tekijät kuten huono huoneilma, koneellinen ilmastointi ja puhelimien ja tablettien käyttö kuivattavat silmiä.

Miltä kuivasilmäisyys tuntuu?

Kyynelneste suojaa silmän pintaa. Kyynelneste on kostea, öljymäinen kalvo. Jos kyynelnesteen koostumus tai tuotanto häiriintyy, silmät tuntuvat kuivilta ja niitä alkaa helposti kirvellä.

Ulkona ja viimassa silmät alkavat helposti vuotamaan, koska suojaava kalvo pääsee haihtumaan liian nopeasti ja silmän pintaan tulee ärsytyksen tunne. Aivot erehtyvät luulemaan, että silmässä on roskia ja lähettävät ylimääräistä kyyneltä poistaakseen roskan, jota pinnalla ei siis ole. Tämän takia helposti vuotavat silmät ovat yksi kuivan silmän oireista.

Kyynelkanavat voivat ahtautua tai luomen väärä asento voi aiheuttaa myös silmien liiallista vuotamista.

Liian heikko silmien räpyttely aiheuttaa myös kuivasilmäisyyttä. Tämä johtuu siitä, ettei silmäluomi työnnä kyynelnestettä koko silmän pinnalle.

Kuivasilmäisyys on kyynelkalvon ja silmän pinnan sairaus, johon liittyy kyynelerityksen vähentyminen tai kyynelnesteen liiallinen haihtuminen.

Lievimmillään se aiheuttaa epämukavuutta ja ärsytystä silmässä. Joillekin se on elämänlaatua heikentävä tila. Pahimmillaan kuivuminen aiheuttaa sarveiskalvon pinnalle pieniä pinnan rikkoutumisia tai jopa haavaumia, jotka heikentävät näkemistä ja ovat kivuliaita.

Mistä kuivasilmäisyys voi johtua?

Kuivasilmäisyys lisääntyy koko ajan. Silmien kuivumista aiheuttavat monet tekijät.
Kuivasilmäisyyttä  esiintyy usein esim. reumaa tai Sjögrenin syndroomaa sairastavilla potilailla. Kilpirauhasen toimintahäiriöt, diabetes, allergiat ja monet ihosairaudet kuten ruusufinni tai psoriasis sekä atooppinen ihottuma saattavat myös aiheuttaa kuivan silmän oireita.
Lääkeaineista mm. beetasalpaajat, nesteenpoisto- ja  verenpainelääkkeet, allergia- ja silmänpainelääkkeet aiheuttavat monille kuivan silmän vaivoja. Myös joissain kostutus- ja allergiatipoissa käytettyjen säilytysaineiden on todettu ärsyttävän silmää ja aiheuttavan kuivan silmän oireita.

Silmäluomen tulehdus eli blefariitti on hilseilevä tai haavainen luomenreunan tulehdus. Tulehdus aiheuttaa usein punoitusta ja ärsytystä. Silmät voivat olla myös kutiavat ja karstaiset. Silmät voivat tuntua kuivilta ja niissä on hiekan tunnetta.

Silmien kuivuus liittyy myös silmien luonnolliseen ikääntymiseen. Kyyneleritys vähenee iän myötä ja on yleensä heikompaa naisilla.
Myös ulkoiset tekijät kuten kuiva sisäilma, ilmastointi, korkea lämpötila tai pakkasilma, tuuli, kosmetiikka ja näyttöpääte- tai muu lähityöskentely kuivattavat silmiä.

Runsas puhelimen ja  muiden digilaitteiden  käyttö aiheuttaa myös nuorille kuivan silmän oireita. Lähelle katsoessa räpyttelytiheys jää liian vähäiseksi  jolloin silmät pääsevät kuivumaan helposti.
Kuivasilmäisyyttä aiheuttavat myös taittovirhe- ja kaihileikkaukset ja vanhemmista materiaaleista valmistetut piilolinssit.

Lisäksi yksipuolinen ruokavalio vaikuttaa kyynelnesteen tuotantoon. Tiettyjen rasvahappojen puute voi aiheuttaa kyynelnesteen liiallista vesimäisyyttä, toisin sanoen kyynelkalvosta puuttuu öljyä.
Esimerkiksi dieetit ja allergiat estävät elimistöä saamasta tarpeellisia ravintoaineita, mutta usein arkiruuassakin ravintoarvot jäävät heikoiksi.

Silmien kuivuus saattaa johtua silmän ylä- ja alaluomessa olevien rauhasten tukkeutumisesta. Tukkeutuneista rauhasista ei enää erity öljyä silmän pinnalle ja kyynelnesteestä tulee liian suolapitoista, mikä puolestaan kuivattaa silmiä lisää.

Miten silmien kuivuutta hoidetaan?

Kuivia silmiä voidaan useimmiten hoitaa, kunhan syyt selvitetään perusteellisesti.
Kuivien silmien itsehoitoon on saatavilla monenlaisia tippoja, geelejä, lämmityspusseja, desinfiointipyyhkeitä jne. Oikeanlaisen tipan löytyminen on usein vaikeaa, eikä tippahoito aina ole ainoa tai paras kuivan silmän hoitokeino. Keinokyynelillä voidaan lievittää oireita, mutta niillä ei päästä vaikuttamaan kuivan silmän oireiden aiheuttajiin; esim. kyynelrauhasten erittämän kyynelnesteen määrään eikä tukkeutuneisiin kyynelnestettä erittäviin rauhasiin.

Kun syyt silmän kuivuuteen on selvitetty, on helpompi valita siihen oikeat hoitokeinot. Kotihoitoina voivat olla tippojen lisäksi esim. rauhasten lämpö- tai höyrytyshoidot, luomen reunan hoito, silmien suojaaminen yöksi, ravintolisät, räpyttelyn tehostaminen tai vaikkapa veden juonnin lisääminen. 

Joskus tarvitaan kyyneltietulppia, kyynelkanavien huuhtelua tai luomen asennon kirurgista korjausta. Niitä varten saat minulta lähetteen silmälääkärille.