Moottoriurheiluun soveltuvat ajolasit

MAANTIELLE, RADALLE, METSÄÄN vai CROSSIIN

 

SUOJAAVUUS

Suojaavuus on hyvien ajolasien tärkein ominaisuus moottoripyöräilyssä kun käytetään avokypärää tai ajetaan ilman visiiriä. Kehyksen materiaalilla muovi vai metalli ei ole niin suurta merkitystä kuin itse linsseillä. Kehyksen pitää kuitenkin olla tukeva ja mielellään päätä myötäilevä (kaareva), jotta mahdolliset iskuvoimat jakautuvat tasaisesti.

Linssien on syytä olla muovia. Älä käytä lasilinssejä ajolaseissa rikkoutumisvaaran takia. (kuva) Kestäviä muovimateriaaleja ovat mm polykarbonaatti ja trivex. Mikäli mahdollista kannattaa valita kansallisen turvaluokka S -hyväksyt lasit.

ISTUVUUS

Hyvin tärkeä ominaisuus moottoripyörälaseille on niiden miellyttävä istuvuus kypärän sisällä. Erityisesti käytettäessä nykyaikaisia umpikypäriä (Shoei, Arai) kannattaa ottaa kypärä mukaan optikolle, jotta hyvän istuvuuden saa varmistettua. Hyvin istuvat mallit ovat yleensä kaarevia, päänmyötäisiä, kevyitä malleja, jotka on mielellään varustettu pistoaisoilla.

POLARISOIVAT LINSSIT VAI EI?

polarisoidut linssit vai ei. Mikäli pyörässäsi on nestekidenäyttö en suosittele polarisoivia linssejä. Polarisoivat linssit pimentävät nestekidenäytöt kun linssi on tietyssä kulmassa. Sama pätee myös kännykän/navigaattoreiden näyttöihin. Polarisoivat linssit poistavat vedenpinnan vaakaheijasteen. Tämä on erittäin hyvä ominaisuus vesillä liikuttaessa. Moottoripyöräilyssä se saattaa kuitenkin olla huono, koska mahdolliset lätäköt eivät erotu niin nopeasti kimalluksen puutteen takia.

OMILLA VOIMAKKUUKSILLA

Nykyään pystytään valmistamaan jo hyvinkin kaarevia linssejä omilla voimakkuuksilla. Toinen hyvä vaihtoehto on ajolasit, joiden taakse kiinnitetään adapterilla omilla voimakkuuksilla valmistetut linssit. Kaarevia ajolaseja voidaan tehdä 1-tehoisina, 2-tehoisina ja monitehoina. Hyviä ajolaseja adapterilla valmistaa mm saksalainen Sziols.

MOTOCROSSIIN, ENDUROON, SUPERMOTOIHIN, MOOTTORIKELKKAILUUN

Motocrossissa suojaavuus on tärkein tekijä. MX kypäriin sopivia ajolaseja/ goggleseja on tarjolla hyvin. Esimerkiksi Scott valmistaa laadukkaita motocrossiin ja moottorikelkkailuun suunniteltuja maskeja. Nykyään on myös mahdollista tehdä voimakkuudet tälläisiin adapterilla. Adapteri soveltuu useimpien valmistajien maskiin hyvän säädeltävyyden ansiosta.