Nuku itsellesi tarkka näkö – osa 3

Sain ensimmäiset silmälasini kun olin 11-vuotias huomattuani koulussa, etten näe enää tarkasti taululle. Ensimmäisissä laseissani ei ollut juurikaan voimakkuutta, joten käytin niitä harvakseltaan pääasiassa koulussa. Näkö kuitenkin heikentyi pikkuhiljaa ja pian huomasinkin, etten enää näe tarkasti 40 senttimetriä kauemmaksi. Urheilin paljon ja vietin parhaimmillaan 10 tuntia viikossa kahden urheiluharrastukseni parissa. Molemmat lajit olivat vauhdikkaita, eikä silmälasien käyttö treenatessa ollut kovin toimivaa saati turvallista. Ilman laseja en kuitenkaan pärjännyt.

Kun sain piilolinssit silmiini, silmälasit unohtuivat täysin. Vuosien ajan käytin ainoastaan kuukausipiilolinssejä, eikä välipäiviä piilolinssien käyttöön tullut lainkaan optikoiden suosituksista huolimatta.

Onnekseni vältyin silmätulehduksilta, mutta silmien kuivuminen alkoi vaivata. Viimeisten muutaman vuoden aikana silmäni kuivuivat jo niin paljon, ettei piilolinssien käyttö ollut enää miellyttävä vaihtoehto. Kuukausilinsseillä jo tunnin käytön jälkeen silmäni alkoivat punoittaa ja tuntuivat ikäviltä. Kertakäyttölinsseillä kuivuminen ei ollut niin voimakasta, mutta niitäkään en pystynyt pitämään miellyttävästi koko päivää. Olenkin siis parin viime vuoden aikana kulkenut enemmän silmälasit päässä kuin sitä edeltävien kymmenen vuoden aikana yhteensä.

Kun vuosi sitten maaliskuussa sain tilaisuuden kokeilla Yölinssejä, olin innoissani. Olin osallistunut muutamalle ortokeratologialinsseihin liittyvälle luennolle, joten tiesin mistä on kyse. Lähdin avoimin mielin uteliaana testaamaan linssejä, vaikka odotukseni oman näköni korjaantumisesta Yölinsseillä ei ollutkaan kovin korkea.

Asiakkaan näkökulmasta linssien tilaamista edeltävät alkumittaukset ovat nopeita, eivätkä poikkea juurikaan minkä tahansa näöntutkimuksen mittauksista. i.Profiler -mittaus kestää kokonaisuudessaan vain pari minuuttia, jonka aikana katsot suttuisen ja terävän välillä vaihtelevaa kuumailmapallon kuvaa. Näöntutkimuksessa tutkitaan kaukonäkö, lähinäkö sekä silmien yhteistoiminta. Silmämikroskoopilla tutkitaan silmän etuosan rakenteet sekä luomet.

Linssini saapuivat noin kahdessa viikossa tilauksesta, jonka jälkeen opettelin niiden käsittelyn. Yölinssit asetetaan silmiin hieman eri tavalla kuin pehmeät piilolinssit. Jos olet käyttänyt piilolinssejä aiemmin, Yölinssien käsittely ja silmiin asettaminen eivät tuota sinulle ongelmia.

Ensimmäisen kerran kun sain linssit silmiini, ne tuntuivat valehtelematta hieman epämukavilta. Katseen suuntaaminen alaviistoon ja silmien sulkeminen helpottivat epämukavaa tunnetta välittömästi. Pehmeät piilolinssit ovat nimensä mukaan pehmeät, mutta myös suuremmat kuin Yölinssit. Pehmeiden linssien reunat ulottuvat yli tuntoherkän sarveiskalvon, kun taas Yölinsseissä reunat jäävät sarveiskalvolle.

Linssien asettuminen kesti noin 10-15 minuuttia, jonka jälkeen tarkistettiin näkö linssien kanssa sekä arvioitiin niiden istuvuutta. Samalla kertaa opettelin myös linssien poistamisen. Poisottoon on pari eri tekniikkaa, joista itse suosin imukuppia. Linssit kannattaa asettaa silmiin ja ottaa pois pöydän äärellä. Kylpyhuoneessa lavuaarin päällä linssien käsittely on riskialtista, jos linssi pääseekin putoamaan viemäriin.

Ensimmäinen jälkikontrolli oli heti ensimmäisen linsseillä nukutun yön jälkeisenä aamuna, jolloin tarkastukseen saavuttiin linssit silmissä. Tarkastuksen aluksi arvioitiin jälleen linssien istuvuutta sekä tutkittiin näkö linssien kanssa. Tämän jälkeen linssit poistettiin, ja silmän pinta tutkittiin. Lisäksi tutkittiin näkö ja otettiin topografikuvat, joiden avulla arvioitiin linssien keskiöitymistä. Ensimmäisen yön jälkeen ottaessani linssit pois silmistäni, en voinut uskoa, että näin todella hyvin. Tunne oli hämmentävä ja saman hämmennyksen tunteen olen nähnyt useiden asiakkaidemmekin kasvoilla.

Ensimmäisinä päivinä näkö ei pysy täysin stabiilina iltaan asti. Omalla kohdallani näkövaikutelma tasaantui ja hyvä näkö kesti iltaan asti 3-4 linsseillä nukutun yön jälkeen. Tämä on hyvin yksilöllistä ja riippuu paljon asiakkaan iästä sekä taittovirheen määrästä. Toinen jälkikontrolli tehtiin kolme päivää ensimmäisen jälkeen, ja siinä tutkittiin näkö, silmän pinta sekä linssin keskiöityminen topografikuvien avulla. Tässä vaiheessa näköni oli jo loistava, parempi kuin silmälaseilla tai pehmeillä piilolinsseillä koskaan. Vielä viikon kuluttua tehtiin kolmas jälkikontrolli.

Nyt lähes vuoden linssejä käyttäneenä en voi kuin suositella Yölinssejä. Näen tarkasti aamusta iltaan olosuhteista riippumatta, olinpa sitten aamukuudelta urheilemassa tai iltamyöhällä saunassa. Silmien kuivuminen ja rasittuminen ovat vähentyneet huomattavasti. Uimassa ollessa ei tarvitse enää miettiä, että mitä sitten jos epähuomiossa sukellan silmät auki ja piilolinssini huuhtoutuvat pois. Parasta linsseissä on ehdottomasti niiden tuoma vapaus.

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä puhelimitse 09 694 3668 tai sähköpostitse info@helsinginoptiikka.fi

Terveisin,

Sanni, Helsingin Optiikan optometristi

Liittyvät kategoriat Piilolinssit