Erikoispiilolinssit – esittelyssä skleraaliset linssit

Skleraaliset piilolinssit eivät ole mikään uusi keksintö, vaan ne juontavat juurensa aina 1500-luvulle asti. Ensimmäiset skleraaliset piilolinssit valmistettiin Euroopassa 1880-luvulla, jolloin niissä ei ollut voimakkuutta ja ne puhallettiin lasista.

Nykyään skleraaliset linssit valmistetaan puolikovasta happealäpäisevästä materiaalista ja niillä voidaan korjata suuriakin taittovirheitä. Uusimman teknologian linssit valmistetaan täysin yksilöllisesti silmien mittojen mukaisesti. Linssit ovat hyvin happealäpäiseviä ja samaa paria voi käyttää vuoden ajan.

Skleraaliset piilolinssit ovat kooltaan huomattavasti suuremmat kuin normaalit pehmeät piilolinssit. Skleraaliset linssit jaetaan kokonsa mukaan kolmeen eri kategoriaan. Linssin koon valintaan vaikuttavat silmän pinnan muoto, taittovirhe ja käyttötarve. Linssit ovat mukavat käytössä, sillä linssi ei kosketa tuntoherkkää sarveiskalvoa lainkaan, vaan lepää silmän valkoisen osan, kovakalvon, päällä.

Skleraaliset piilolinssit sopivat lähes kaikille. Niillä voidaan korjata suuriakin taittovirheitä, aina +/- 40 dioptriaan asti. Skleraaliset linssit ovat mukavat käytössä ja niiden alle ei pääse pölyä tai roskia, joten sarveiskalvo on turvassa mekaaniselta rasitukselta. Skleraaliset linssit eivät putoa silmistä, ne ovat kestävät ja niitä on helppo käyttää ja käsitellä.

Normaali pehmeä piilolinssi mukautuu sarveiskalvon muotoon, kun taas skleraalinen linssi luo uuden sarveiskalvoa tasoittavan pinnan. Tämä parantaa tietyissä tilanteissa näöntarkkuutta huomattavasti.

Kuva: www.allaboutvision.com

KENELLE?

Skleraaliset piilolinssit voidaan sovittaa lähes kenelle tahansa, jolla on ongelmia tavallisten piilolinssien kanssa. Erityisesti niistä hyötyvät henkilöt, joilla on

 • keratokonus eli sarveiskalvon kartiorappeuma
 • epätasainen sarveiskalvo, joka aiheuttaa esimerkiksi kaksoiskuvia
 • muu sarveiskalvon sairaus (esim. dystrofia tai rappeuma)
 • kuivat silmät
 • suuri taittovirhe
 • paljon hajataittoa
 • heikko näöntarkkuus silmälaseilla tai tavallisilla piilolaseilla
 • taittovirhekirurgian jälkeisiä ongelmia
 • sarveiskalvosiirre
 • traumasta johtuva vamma sarveiskalvolla
 • harrastuksenaan kontaktilaji
 • harrastuksenaan vesilaji
 • pölyinen työympäristö

Skleraaliset linssit eivät paranna silmäsairauksia, vaan niitä käytetään näön laadun parantamiseksi. Skleraalisilla linsseillä voidaan korjata myös ikänäköä ja niitä voidaan käyttää myös erilaisista kosmeettisista syistä.

KUIVASILMÄISYYS JA SKLERAALISET PIILOLINSSIT

Skleraalisia linssejä voidaan käyttää myös hoitomuotona kuivasilmäisyyteen. Vakavassa kuivasilmäisyydessä ne suojaavat silmää ja auttavat sarveiskalvoa parantumaan.

Linssit suojaavat sarveiskalvoa mekaaniselta rasitukselta. Kuiva sarveiskalvo on tuntoherkempi ja alttiimpi vaurioille, jolloin jopa räpyttely voi vaurioittaa silmän pintaa, kun luomien sisäpinta hankaa silmän pintaa. Skleraalinen linssi suojaa silmää luomien aiheuttamalta rasitukselta sekä muilta ulkoapäin tulevilta tekijöiltä, sillä linssi ei kosketa tuntoherkkää ja kuivaa sarveiskalvoa lainkaan.

Skleraaliset piilolinssit pitävät sarveiskalvon kosteana koko ajan. Ennen linssin asettamista silmään linssi täytetään suolaliuoksella, joka jää sarveiskalvon ja linssin väliin. Näin ollen sarveiskalvo on koko ajan kostea, mikä tuo helpotusta kuivasilmäoireisiin.

Kuivasilmäiset kamppailevat ikävien oireiden kanssa, joita voivat olla kipu, epämukavuuden tunne silmissä, vaihteleva näkö, sumea näkö, silmien väsyminen ja silmien punaisuus. Linssit vähentävät kuivasilmäisyyden oireita ja näin ollen parantavat käyttäjänsä elämänlaatua.

LINSSIEN KÄSITTELY

Linssien käsittely voi aluksi tuntua pelottavalta, sillä linssit ovat huomattavasti suuremmat kuin normaalit piilolinssit. Liikkeessämme koulutetut optometristit neuvovat sinua linssien asettamisessa silmiin ja niiden poisotossa. Harjoittelu tekee mestarin tässäkin asiassa.

Katso alla olevalta videolta miten skleraaliset piilolinssit asetetaan silmiin:

Video: enseyes

Katso alla olevalta videolta miten skleraaliset piilolinssit poistetaan silmistä:

Video: enseyes

Skleraalisten piilolinssien sovitus onnistuu liikkeessämme osoitteessa Fredrikinkatu 61.

Kiinnostuitko? Ota rohkeasti yhteyttä ja varaa aika konsultaatioon!

puh. 09 6943668

tai www.helsinginoptiikka.fi

Liittyvät kategoriat Piilolinssit