KUIVASILMÄISYYDEN HOITO HELSINGIN OPTIIKASSA

Kuivasilmäisyys on monitekijäinen silmäsairaus, joka johtuu ongelmista kyynelnesteen määrässä tai sen pysymisessä silmän pinnalla. Kuivasilmäisyyshoitojen tulisikin olla yksilöllisesti suunniteltuja. (1) Lue täältä lisää kuivasilmäisyyden syistä ja oireista.

Meillä Helsingin Optiikassa on uudenaikaisilla laitteilla varustettu kuivasilmäklinikka, jossa koulutettu optikko tai optometristi toteuttaa tutkimukset ja räätälöi hoidot. Hoitoihin kuuluvat laitehoidot vastaanotolla sekä kotona itse tehtävät hoidot.

LAITEHOIDOT KUIVANSILMÄKLINIKALLA

Kotona tehtävät hoidot ovat kuivasilmäisyyden hoidon ytimessä (tästä lisää alempana), mutta joskus tehokkaammat laitehoidot ovat tarpeen.

Luomireunojen tehopuhdistus ABMaxTM-laitteella

Luomireunojen hygieniasta huolehtiminen on kuivasilmäisyyden hoidossa erittäin tärkeää. Kyynelnesteen laatu riippuu pitkälti luomireunoilla sijaitsevien Meibomin rauhasten toiminnasta. Jos luomireunoihin kertyy paljon likaa ja karstaa, tai jos luomet tulehtuvat, voi rauhasten toiminta heikentyä tai lakata osin kokonaan. Luomireunat tutkitaan aina kuivasilmätutkimusten yhteydessä. Me Helsingin Optiikassa opastamme kotihoidon sekä teemme tarvittaessa luomireunojen tehopuhdistuksen siihen tarkoitetulla harjamaisella AB-MaxTM-laitteella.

Luomireunojen tehopuhdistus on paikallaan, jos luomireunat ovat hyvin karstaiset tai jos asiakkaalla todetaan luomireunoissa paljon ihopunkin (Demodex) jätöksiä (2). Demodex-punkit ovat normaalia ihon faunaa eivätkä aina aiheuta ärsytystä tai haittaa. Ne saattavat kuitenkin joskus innostua lisääntymään ihon öljyisimmissä paikoissa kuten luomireunojen talirauhasissa tai ripsien tyvessä. Luomireunat voivat karstoittua, turvota tai tulehtua, mikä aiheuttaa luomireunan rauhasten toimintahäiriöitä ja lisää kuivasilmäisyyttä (2, 3).

Demodex-invaasion voi hoitaa helposti myös kotona. Opastamme kuivasilmäklinikalla myös tähän kotihoitoon. Tarvittaessa ohjaamme silmätautien erikoislääkärille.

EyeLight(R) valoimpulssi- ja LED-maskihoito

Kuivasilmäisyyttä ja silmäluomien hyvinvointia voidaan kotihoidon ohella hoitaa valoimpulssilaitteella (IPL, Intense Pulse Light) ja LED-valomaskilla. Meillä Helsingin Optiikassa on käytössä Eyelight® (Espansione Marketing S.p.A., Bologna, Italia) laitteisto, joka on tutkitusti tehokas ja turvallinen käyttää (4, 5, 6).

IPL-laitteen avulla alemmalle silmänympärysiholle annetaan 4-5 lyhyttä valoimpulssia per silmä. Meillä Helsingin Optiikassa käytössä oleva IPL optimoi ja säilyttää impulssien intensiteetin automaattisesti turvallisella tasolla (Optimal Power Energy®), jolloin ihoa ei tarvitse suojata väliaineena toimivalla geelillä. Impulssien tuottama lämpöenergia stimuloi luomireunojen rauhasia, supistaa pieniä verisuonia ja vaikuttaa tulehdustekijöihin eli tiettyjen entsyymien tuotantoon (4). Lämpö vaikuttaa suoraan Meibomin rauhasiin muuttaen niiden tuottamien rasva-aineiden viskositeettia ja parantaen öljyn eritystä kyynelnesteeseen (4). IPL soveltuu useimmiten esimerkiksi Meibomin rauhasten toimintahäiriön, silmän ruusufinnin (rosacea) sekä kroonisen silmäluomen tulehduksen hoitoon. Huomioithan, että oman lääkärin arvio voi olla tarpeen ennen hoitojen aloittamista.

Helsingin Optiikassa käytössä oleva LED-valomaski (LM® LLLT, Light Modulation® Low Level Light Therapy) tuottaa punaista valoa, joka kohdistuu silmän ylä- ja alaluomille sekä niiden ympärysihoon. Matalatehoisen punaisen valon on todettu aktivoivan muun muassa kohdesolujen energia-aineenvaihduntaa (7). Tämä fotobiomodulaatioksi kutsuttu mekanismi edesauttaa vaurioituneiden solujen uusiutumista, edistää ihon paranemista ja aktivoi Meibomin rauhasten toimintaa (6, 7).

Punavalomaski sopii moniin luomireunan ongelmiin, kuten Meibomin rauhasten toimintahäiriön hoitoon, Demodex-ongelman yhteydessä, Sjögrenin syndrooman aiheuttamaan kuivasilmäisyyteen ja silmän ruusufinnin (okulaarinen rosacea) hoitoon (4, 5, 6, 8).

Parhaita tuloksia laitehoidoilla on saatu, kun IPL on yhdistetty LED-maskiin (6, 8). Suositeltu hoitokertojen määrä vaihtelee yhdestä kolmeen kertaan 5-10 päivän välein riippuen hoidon tarpeesta. Hoitojen teho vaihtelee toki yksilöllisesti, mutta tutkimusten mukaan kuivasilmäisyyden oireet voivat helpottua jopa 3-6 kuukauden ajaksi hoitojen jälkeen (4, 6, 8).

KUIVAN SILMÄN KOTIHOITO

Kuivan silmän asiantuntijamme opastavat klinikalla myös kuivien silmien kotihoidossa. Kotihoito on vähintään yhtä tärkeä kuin laitehoidot, sillä etenkin Meibomin rauhasten toimintahäiriö on uusiutuva ja vaatii ylläpitävää hoitoa. Yleensä kotihoitoa on hyvä tehdä alkuun joka päivä ja kun tilanne paranee, riittää ylläpitävä hoito esimerkiksi pari kertaa viikossa tai jopa harvemmin.

Kotihoidon ydin on luomireunojen puhtaana pito sekä kohdennettu lämmitys ja paineluhoito (4). Asiantuntevat optikkomme tai optometristimme opastavat, miten hoito tehdään. Lisäksi saat ohjeet kirjallisesti.

Kuivasilmäisyyden oireita hoidetaan lisäksi kostuttavilla vesipitoisilla, geelimäisillä tai öljypohjaisilla silmätipoilla (4). Vesipitoisia silmätippoja voi joutua tiputtelemaan useita kertoja vuorokaudessa, sillä ne haihtuvat silmän pinnalta nopeasti. Öljy- tai geelitipat ovat koostumukseltaan paksumpia ja niiden vaikutusaika on pidempi, mutta nekin haihtuvat ajan myötä silmän pinnalta. Vaikka silmätipat eivät ratkaisekaan kuivasilmäisyyden ongelmaa, niitä usein tarvitaan oireiden lievittämiseksi. Meillä Helsingin Optiikassa on hyvä valikoima laadukkaita silmätippoja. Osaamme suositella sopivat tipat käyttöön.

Huomioitavaa:

  • Laitehoidoissa koettu hyöty on yksilöllistä. Hoidot suunnitellaan aina yksilöllisesti ja tehdään yhdessä asiakkaan kanssa.
  • IPL:ää ei suositella esimerkiksi, jos olet raskaana, sinulla on epilepsia tai ihosairaus.
  • Laitehoitoja ei tehdä, jos silmän pinnassa tai luomissa on akuutti tulehdus. Jos havaitsemme merkkejä tulehduksesta, ohjaamme asiakkaan silmätautien erikoislääkärille.
  • Hoitojen aloittaminen arvioidaan aina yksilöllisesti. Pyydämme lääkärin luvan tarvittaessa ennen hoitojen aloitusta.

Kiinnostuitko? Varaa aika kuivan silmän kartoitukseen ja tutkimuksiin www.helsinginoptiikka.fi Tervetuloa!

Viitteet

1.  Craig, J. P., Nichols, K. K., Akpek, E. K., Caffery, B., Dua, H. S., Joo, C. K., … & Stapleton, F. (2017). TFOS DEWS II definition and classification report. The Ocular Surface, 15(3), 276-283.

2.  Zhang, A. C., Muntz, A., Wang, M. T., Craig, J. P., & Downie, L. E. (2020). Ocular Demodex: a systematic review of the clinical literature. Ophthalmic and Physiological Optics, 40(4), 389-432.

3. Sabeti, S., Kheirkhah, A., Yin, J., & Dana, R. (2020). Management of meibomian gland dysfunction: a review. Survey of Ophthalmology, 65(2), 205-217.

4. D’Souza, S., James, E., Koul, A., Modak, D., Kundu, G., & Shetty, R. (2023). A randomized controlled study evaluating outcomes of intense pulsed light and low-level light therapy for treating meibomian gland dysfunction and evaporative dry eye. Indian Journal of Ophthalmology, 71(4), 1608-1612.

5. Meduri, A., Oliverio, G. W., Tedesco, G., & Aragona, P. (2023). Combined intense pulsed light and low-level light therapy for the treatment of refractory Meibomian gland dysfunction. European Journal of Ophthalmology, 33(2), 728-734.

6. Stonecipher, K., Abell, T. G., Chotiner, B., Chotiner, E., & Potvin, R. (2019). Combined low level light therapy and intense pulsed light therapy for the treatment of meibomian gland dysfunction. Clinical Ophthalmology, 993-999.

7. Kim, W. S., & Calderhead, R. G. (2011). Is light-emitting diode phototherapy (LED-LLLT) really effective?. Laser Therapy, 20(3), 205-215.

8. Castro, C., Marques, J. H., Marta, A., Baptista, P. M., José, D., Sousa, P., … & Barbosa, I. (2023). Comparison of light-based devices in the treatment of meibomian gland dysfunction. Cureus, 15(7).