Silmälääkäri huolissaan: Juhlivat nuoret unohtavat piilolinssit yöksi silmiin

Silmälääkäri huolissaan: Juhlivat nuoret unohtavat piilolinssit yöksi silmiin

Kotimaa 10.8.2014 5:15

Petra Sneck

Helsingin Sanomat

Kari Pullinen
Optikko Satu Kervinen tarkastaa Jenni Luoman silmät piilolasien sovituksen jälkeen. Kervisen mukaan optikon tarkastus on tärkeä, sillä vääränlaisia linssejä saatetaan pitää vuosia.
Optikko Satu Kervinen tarkastaa Jenni Luoman silmät piilolasien sovituksen jälkeen. Kervisen mukaan optikon tarkastus on tärkeä, sillä vääränlaisia linssejä saatetaan pitää vuosia.

Nuoret saavat eniten piilolinssien aiheuttamia vaivoja huolimattoman käytön takia. Nuoret myös tilaavat linssejä eniten netistä, jolloin säännöllinen optikolla käynti helposti unohtuu. Epäsopivat linssit voivat aiheuttaa monia silmävaurioita.

”Meillä näkyy se, että nuoret pari-kolmekymppiset unohtelevat piilareita yöksi silmiinsä esimerkiksi juhlimisen seurauksena. Tai sitten linssejä käsitellään mökillä likaisilla käsillä. Infektiot syntyvät juuri näissä tilanteissa”, kertoo silmätautien erikoislääkäri Juha Holopainen Husin silmätautien poliklinikalta.

Nuoret ovat suurin asiakasryhmä, joille piilolinssien huolimaton käyttö aiheuttaa ongelmia, sanoo myös optikko Satu Kervinen Helsingin Optiikasta.

Hän arvelee, että usein ongelmien taustalla ovat netistä tilatut piilolinssit, joita on pidetty sitkeästi ikävistä tuntemuksista huolimatta. Pahimmillaan ensimmäiset piilolinssit on tilattu ilman ensimmäistäkään optikkokäyntiä.

”Usein nämä asiakkaat tulevat tarkastukseen nolostellen. Sanon kuitenkin aina, että parempi tulla nyt kuin ei ollenkaan”, kertoo Kervinen.

Husin Silmäklinikalla hoidetaan vuosittain nelisenkymmentä piilolinsseistä aiheutunutta vaivaa: infektioita, pintarikkoja ja linssien hukkumisia yläluomen alle.

Määrä on pysynyt viime vuodet tasaisena. Tavallisimmin potilas ei ole saanut piilolinssiä poistettua tai on sitä pois ottaessaan raapaissut sarveiskalvoa.

”Silloin silmät ovat ihan älyttömän kipeät. Piilolasien käyttäjille tulee myös joskus tulehduksia ja yleensä se pahin mahdollinen”, kertoo Holopainen.

Pahin mahdollinen tulehdus on pseudomonas-bakteerin aiheuttama tulehdus, joka usein johtaa näön huomattavaan heikkenemiseen. Hoitomahdollisuudet ovat rajalliset ja usein ainoaksi hoitokeinoksi jää sarveiskalvosiirto. Se on kuitenkin pitkäaikaisennusteeltaan huono hoitokeino, sillä siirrännäinen yleensä samenee muutaman vuoden kuluttua.

Silmätulehdusta epäiltäessä lääkäriin on Holopaisen mukaan mentävä nopeasti. Tulehdukset alkavat usein sarveiskalvon reunoilta, jolloin ne vielä voidaan hoitaa. Hoitaminen vaikeutuu, kun tulehdus on levinnyt sarveiskalvon keskelle.

”Silmässä voi olla jotain vialla, vaikka se näyttää suhteellisen hyvältä. Monet sanovat, ettei silmässä voi olla mitään ongelmaa, kun näkökyky on normaali. Sitä ei kuitenkaan voi pitää minään mittarina, koska näkökyky saattaa yhtäkkiä romahtaa tulehduksen levittyä.”

Vaurioita ei aiheuta itse piilolasi, vaan huolimaton käyttö. Holopaisen mukaan ongelmia tulee eniten linsseistä, joita ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön.

”Kertakäyttöiset linssit ovat hyviä, jos ihmiset vain noudattavat kertakäyttöisyyttä. Silmän pinnalla ei kuulu jatkuvasti olla mitään ylimääräistä.”

Kervisen mukaan pahimmissa tapauksissa kertakäyttölinssejä on pidetty viikko. Silloin linssin pintaan kertyy likaa ja proteiineja, jotka tekevät linssistä kuin hiekkapaperia.Linssi voi myös hapertuessaan rikkoutua silmään.

Suosittuja niin sanottuja yötä päivää-linssejä sen sijaan voi pitää nukkuessakin, mutta ne eivät sovi kaikkien silmille eivätkä aina ensimmäisiksi piilolaseiksi. Niitä käyttävän on lisäksi tärkeää tarkistuttaa silmänsä säännöllisesti ja jopa ensimmäisen nukutun yön jälkeen.

Kervisen mukaan etenkin ulkomaisista nettikaupoista linssejä ostettaessa ongelmana on, että ihmiset tilaavat linssit omien voimakkuuksien mukaan ymmärtämättä, että kerran saatu piilolasiresepti on tarkoitettu vain tietylle linssille. Tämän seurauksena yleensä hankitaan vääränkokoiset linssit.

”Ei ymmärretä, että linssivalmistajien piilolinssit ovat erilaisia. Tilanne on sama kuin vertaisi suomalaista ja italialaista kenkää.”

Liian tiukka tai loiva linssi estää sarveiskalvon hapensaannin ja silmään alkaa kasvaa uudisverisuonia. Joskus seurauksena voi olla vuodenkin piilolasikielto, lisää Kervinen.