Kuivat silmät ja kostutustipat

Onko kuivasilmäisyys yleistynyt  vai lääkefirmojen hieno markkinointikikka?

Kuivasilmäisyyden oireet

Yleisimmät oireet ovat silmien väsyminen, kirvely ja punoitus.  Veden valuminen silmistä on myös kuivasilmäisyyden oire. Monilla myös näkemisen tarkkuus vaihtelee sekä kauas, että lähelle. Luomet saattavat turvota ja aamulla on ”hiekkaa” silmissä.

Kuivasilmäisyyttä voi aiheuttaa mm kuiva huoneilma, ilmastoinnin puhallus, allergiat, hormonitekijä, lääkkeet, piilolasit, silmän leikkaukset ja perinnöllisyys.  Kehon kuivuminen kuivattaa myös silmää. Päätetyössä monet räpyttelevät vähemmän tai vaillinaisesti, jolloin silmän etupinta kuivuu. Sarveiskalvossa on hermoja , jotka tunnistavat ja pitävät huolta siitä, että sarveiskalvo on riittävän kostea. Jos kyynelfilmi ohenee, lähtee hermoista käsky aivoille ja  silmässä tuntuu välittömästi kirvelyä tai hiekkaa, jolloin kyynelnesteen eritys automaattisesti lisääntyy.

Kaikille on tuttu silmien tunne illalla ennen nukkumaan menoa, lapsetkin hierovat silmiään ollessaan väsyneitä.

 Kuivasilmäisyyden altistavat tekijät ja niiden karsinta

Ensin kannattaa poistaa altistavat tekijät, mikäli niihin pystyy vaikuttamaan.

Pidä huolta siitä, että huoneilma on puhdasta ja ilmankosteus sopiva. Riittävä tuulettaminen säännöllisesti auttaa.

Tuuletusikkunoihin kannattaa laittaa siitepöly suodattimet. Koneellisen ilmastoinnin huolellinen huolto on tärkeää (puhdistus ja ilmansuodattimien vaihto). Kotona tuuletus, ilmaa puhdistavat kasvit ja ilmankostuttajat/puhdistajat auttavat asiaa. Huom. Osa kasveista on voimakkaasti allergisoivia ja saattavat osaltaan aiheuttaa silmäoireita.

Allergisoivien tekijöiden karsiminen on myös tärkeää; esimerkkinä jos pesee lattiat pesuaineella, huolellinen huuhteleminen puhtaalla vedellä ja rätillä on erittäin tärkeää, ettei ilmaan nouse ”pesuainepölyä” pinnoilta.

Hormonitoiminta vaikuttaa koko elimistöön, niin miehillä kuin naisillakin. Joidenkin lääkkeiden sivuoireena on silmienkuivuminen, mm mielialalääkkeet, steroidit jne. Näihin saat lääkäriltäsi ohjeet ja tarvittaessa silmätipat.

Piilolinssien kanssa silmien kuivuminen, voi johtua liikakäytöstä, allergisoitumisesta hoitonesteelle tai piilolinssien materiaalille. Vaihtamalla piilolinssit uuden tekniikan materiaaliin ja lyhentämällä vaihtoväliä, monet ongelmat katoavat. Heavy Userit ovat mahdollisesti saaneet muutoksia silmäänsä; yläluomen alle on vaivihkaa tullut ”myhkyjä”, jolloin luomi hankaa silmän etupintaa ( tuntuu, vaikka silmässä ei ole linssiä) tai sarveiskalvon paksuus on ohentunut. Kyynelnesteen voitelevuus on alentunut eli kyynelnesteen pinta  ” repeää” nopeammin, kuin sen kuuluisi.

Laserleikkausten ja muiden silmäoperaatioiden jälkeen monilla on kuivasilmäisyyttä. Suurimmalla osalla tämä menee ohi nopeasti, joillakin kuivasta ja kivuliaasta silmästä tulee lopun elämän riesa. Myös muuta operaatiot silmässä tai sen lähellä vaativat kosteustippojen käyttöä.

Perinnöllisissä tekijöissä on monia  mm. silmän rakenteesta aineenvaihduntaan.

Riittävä lepo on tärkeää. Silmä toimii hyvin vaikka valvoisikin kellon ympäri, mutta kyynelnesteen rakenne ja eritys on erilaista eri vuorokauden aikoina ja eri vireystiloissa.

Korjaamaton taittovirhe

Silmien korjaamaton taittovirhe väsyttää silmiä. Päätetyössä ja lukiessa ihminen sinnittelee nähdäkseen paremmin -> puristaa silmiä raolleen, rypistää kulmia ja räpyttelee liian harvaan tai tiheästi. Tästä seuraa päänsärkyä, niskasärkyä, silmien väsymistä ja kuivasilmäisyyttä.

Oikeat silmälasit oikeaan tarkoitukseen auttavat moneen ongelmaan. Aluksi voi tarvita kostutustippoja tilanteen rauhoittamiseen. Teetän asiakkailleni myös Migreenilinssejä ja suodatinvärejä helpottamaan elämää ja näkemistä.

 Vitamiinit ja silmät

Monipuolinen ravinto ja  riittävä juominen pitävät koko kehon ja silmät kunnossa. On totta, että meille muutenkin tärkeät vitamiinit ovat silmälle vieläkin tärkeämpiä. A , E ja  D- vitamiinit ja kotimaisista marjoista saatavat flavonoidit ovat tärkeitä silmähermojen ”lataus” -ja rakennusaineita. Puutostiloissa näkö huononee selvästi. Kahvi ja alkoholi kuivuttavat kehoa. Dagen efter päivinä ei ole ihme, jos silmät punoittaa. On muistettava juoda vettä riittävästi, jotta kehon nestetasapaino säilyy hyvänä. Nyt uusinta on Opthamin- vitamiinivalmiste, jonka Omega-3, Luteiini ja sinkki ovat tärkeitä aineita silmänpohjan hyvinvoinnille.

 Kostutustipat

Markkinoilla on reseptillä ja käsikaupassa erilaisia tippoja. Tärkeimpiä eroja on tippojen sisältö. Monet tipat eivät ole ”lääkkeitä” vaan keinotekoisesti tehtyä kostutusainetta. Näitä saa sekä pienissä pulloissa, että ampulleissa. Ampulleissa on se hyvä puoli, ettei niissä ole lainkaan säilytysaineita.  Silmälääkäriltä saa täsmähoitoa, hän tutkii silmän terveyden ja tarkistaa ettei kysy ole esim. tulehduksesta. Optikoilta voi ostaa suosittuja silmänkostutus tippoja , jotka käyvät myös piilolinssien kanssa. Yhteistä on tippojen sisältämät lipoidit ( rasvat) ja hyalyronaattihappo. Hyalyronaattipitoisuus kannattaa tarkistaa, kun vertailee kostutustippoja toisiinsa.

Kostutustippojen käytössä on tärkeää säännöllisyys. Jos kokeilee ensimmäistä kertaa auttavatko kostustustipat silmien ongelmiin, on tärkeää kostuttaa silmiä ohjeen mukaan ja tietyn ajanjakson ajan. Satuinnaistippa silloin tällöin tai kaverin tipan lainaaminen ei aina johda toivottuun lopputulokseen vaan voi olla jopa riski.

Yhteenveto

Kuivasilmäisyys on yleistä ja sitä on ollut aina. Siitä tiedetään paljon enemmän nykyään, niin kuivasilmäisyyden aiheuttajista kuin hoidostakin. Mainitsin edellä yleisimmät aiheuttajat  ja riskitekijöiden karsimisen. Lisäksi nykyään on paljon hyviä tippoja myös käsikauppatavarana. Optikkoliikkeissä on monta hyvää vaihtoehtoa ja joskus edullisemmin , kuin apteekeissa.

Ota asia rohkeasti puheeksi käydessäsi seuraavan kerran optikolla. Tutkitaan näkö ja ratkaistaan ongelmat yhdessä. Tarvittaessa lähetän eteenpäin tutkimuksiin.

Kuvahaun tulos haulle kuivan silmän omega