Nuku itsellesi tarkka näkö – osa 1

Jos käytät piilolinssejä, olet todennäköisesti käyttänyt niitä päivän ajan ja ottanut ne pois nukkumaan mennessäsi. Nyt voit toimia päinvastoin. Voit pitää piilolinssejä yön yli nukkuessasi, ottaa linssit pois aamulla herätessesi ja sitten nähdä tarkasti koko päivän ajan. Tästä on kyse yölinsseissä, jotka vapauttavat käyttäjänsä päivisin silmä– ja piilolasien käytöstä.

DreamLite -yölinssit vapauttavat käyttäjänsä silmä- ja piilolaseista päiväsaikaan

MISTÄ ON KYSE?

Nyt myös Suomeen on rantautunut uuden ajan näköä korjaavia piilolinssejä. Kyseessä on yksilöllisesti muotoillut puolikovat happealäpäisevät piilolinssit, joita käytetään ainoastaan öisin. Yön aikana ne muokkaavat sarveiskalvoa, jotta seuraavana päivänä voi nähdä hyvin ilman silmälaseja tai päiväpiilolinssejä. Linssit on tarkoitettu myopian eli likinäköisyyden ja astigmatismin eli hajataitteisuuden korjaamiseen. Myös alkavan aikuisnäön korjaamisesta on hyviä kokemuksia. Näistä linsseistä käytetään nimityksiä yölinssit, ortokeratologialinssit tai ortho-k -linssit.

Yön aikana tapahtuva muutos on hellävarainen, eikä vahingoita silmiäsi. Sarveiskalvo muotoutuu linssin sisäpinnan mukaan, ja aamulla herätessäsi näet tarkasti ja vaikutus jatkuu koko päivän. Taittovirheen määrästä riippuen vaikutus voi kestää parikin päivää. Optimaalisin näkökyky saavutetaan kuitenkin käyttämällä linssejä joka yö.

Yölinssit ovat hyvä vaihtoehto laserleikkaukselle, jonka vaikutus on pysyvä. Kun yölinssien käytön lopettaa, näkö ja silmä palautuvat ennalleen muutamassa päivässä taittovirheen määrästä riippuen.

Ortokeratologialinssien periaate

LINSSIEN HISTORIAA

Kovia/puolikovia happealäpäiseviä päiväkäyttöisiä piilolinssejä on ollut markkinoilla jo 70-luvulta lähtien. Perinteiset kovat ja puolikovat piilolinssit ovat jäykempiä ja hieman paksumpia kuin tavalliset pehmeät piilolinssit. Ne korjaavat taittovirheen, mutta eivät muokkaa sarveiskalvoa.

Ensimmäisiä ortokeratologisia linssikokeiluja tehtiin jo 60-luvulla. Vasta uusien luotettavien mittauslaitteiden yleistyttyä 90-luvulla ortokeratologialinssit tulivat kunnolla markkinoille. Nyt markkinoille on tullut uuden sukupolven ortokeratologalinssit, jotka valmistetaan yksilöllisesti tarkkojen mittojen mukaan – kuin mittatilauskengät.

MIKSI?

Yölinssien käyttötarkoitus voidaan jakaa kahteen eri ryhmään. Ensimmäinen ryhmä on aikuiset, jotka syystä tai toisesta viihtyvät ilman silmälaseja tai pehmeitä päiväpiilolinssejä. Tähän ryhmään kuuluu muun muassa kuivasilmäisyydestä kärsivät, aktiiviset liikkujat, kamppailulajien harrastajat, pölyisissä ympäristöissä työskentelevät sekä ihan muuten vaan paremmin ilman silmälaseja viihtyvät henkilöt.

Toinen ryhmä on kasvavat ja kehittyvät lapset ja nuoret, joilla on ennustettavissa likinäköisyyden lisääntymistä. Yölinssien sovittaminen lapsille/nuorille voi hidastaa silmän pituuskasvua ja siten ehkäistä likinäköisyyden lisääntymistä. Likinäköisyyden yleisyyden lisääntyminen on maailmanlaajuinen ilmiö, jota yritetään hidastaa. Likinäköisyyden on todettu olevan riskitekijä monille silmäsairauksille, mitä kautta se aiheuttaa taloudellisia ja sosiaalisia seurauksia. Lisää informaatiota tästä tulossa blogiimme myöhemmin – pysy kuulolla.

KENELLE?

Linssit sopivat tervesilmäisille likinäköisille lapsista aikuisiin silmälasiarvojen ollessa -0.75 ja -5.50 dioptrian välillä. Linssit korjaavat myös hajataittoa. Ikärajoitteita linssien käytölle ei ole.

Erityisesti urheilijat ja paljon liikkuvat ovat olleet tyytyväisiä yölinsseihin. Kontaktilajien harrastajille silmälasit ovat turvallisuusriski, eikä niitä voi käyttää otteluissa. On myös mahdollista, että iskun osuessa pehmeä piilolinssi rikkoutuu silmään.

Monet kärsivät tänäpäivänä myös kuivasilmäisyydestä, joka aiheuttaa epämukavuutta pehmeiden piilolinssien käytössä. Myös pölyinen työympäristö asettaa haasteita piilolinssien käyttöön. Yölinssit ovatkin loistava vaihtoehto kuivasilmäisyydestä kärsiville ja sellaisille, jotka eivät syystä tai toisesta ole tyytyväisiä tavallisiin päivälinsseihin.

Yölinssit sopivat hyvin myös laserleikkausta harkitseville. Molemmilla on sama tavoite: päivisin ei tarvitse käyttää silmä- tai piilolaseja. Laserleikkauksen vaikutus on pysyvä, mutta yölinssien käytön voi halutessaan lopettaa ja silmä palautuu alkuperäiseen muotoonsa. 

Yölinssit eivät kuitenkaan sovi kaikille. Vielä ei ole kehitetty yölinssiä, joka sopisi hyperoopeille eli kaukotaitteisille. Kaukotaitteisella tarkoitetaan henkilöä, joka tarvitsee pluskorjausta kauas katsellessaan. Yölinssejä ei myöskään voida sovittaa, jos sinulla on todettu silmäsairaus tai löytyy jokin muu este yölinsseille.

Kiinnostuitko?

Varaa aika konsultaatioon numerosta 09 694 3668

tai osoitteesta www.helsinginoptiikka.fi