Nuku itsellesi tarkka näkö – osa 2

Me Helsingin Optiikka olemme yksi harvoista Suomessa ortokeratologisia linssejä sovittavista optikkoliikkeistä. Liikkeessämme optometristit Satu Kervinen ja Tytti Ahonen saivat tanskalaisen EnsEyesin omistajan Esben Nørregaard Sørensenin koulutuksen yölinssien määräämiseen viime huhtikuussa.

Huhtikuun jälkeen olemme sovittaneet jo useat yölinssit tyytyväisille asiakkaillemme.

Lue lisää ortokeratologiasta täältä:

https://www.helsinginoptiikka.fi/nuku-itsellesi-tarkka-nako-osa-1

MITEN LINSSEJÄ PÄÄSEE KOKEILEMAAN?

Prosessi alkaa tarkoilla mittauksilla silmistäsi. Ennen perinteistä näöntutkimusta mittaamme silmäsi ZEISS i.Profiler aaltorintamalaitteella. ZEISS i.Profiler mittaa silmän etupinnan eli sarveiskalvon kokoa ja muotoa 1500:stä pisteestä koko sarveiskalvon alueelta. Sarveiskalvo on silmän värikalvon päällä oleva läpinäkyvä kudos. Sen päätehtävänä on läpäistä ja taittaa valoa sekä toimia silmän ’’suojana’’. Ortokeratologiassa muokataan yhtä sarveiskalvon kerrosta, epiteelikerrosta.

Kenenkään sarveiskalvo ei ole tasainen, vaan sen pinnan muodot vaihtelevat. Hyvin usein sarveiskalvon muoto on myös toorinen. Tämä tarkoittaa sitä, että sen kaarevuus ei ole sama vaaka- ja pystyakselilla. Tästä aiheutuu sarveiskalvon astigmatiaa eli hajataitteisuutta. ZEISS i.Profiler piirtää värikoodattuja karttoja sarveiskalvon pinnan muodoista. Tärkeitä tietoja ovat siis sarveiskalvon halkaisija, kaarevuudet sekä korkeuserot.

ZEISS i.Profiler piirtää värikoodattuja karttoja sarveiskalvon pinnan muodoista.

i.Profiler mittauksen jälkeen näkösi tutkitaan tarkasti, eli tehdään laaja näöntutkimus. Näöntutkimuksessa selviää silmien taittovirhe ja näön laatu. Yölinssinäöntutkimuksessa tutkimme aina kaukonäön, lähinäön ja silmen yhteistoiminnan.

Näöntutkimuksen yhteydessä tutkimme silmäsi myös silmämikroskoopilla. Tutkimme silmän etuosan rakenteet ja kartoitamme mahdolliset esteet piilolinssien käytölle.

Mittausten jälkeen katsomme, soveltuvatko yölinssit sinulle. Jos soveltuvat, linssit tilataan mittatilaustyönä asiakkaan silmän mittojen mukaan ja niiden toimitusaika on noin 2-3 viikkoa. Kun linssit on tehty mittatilauksena, ne istuvat täydellisesti ja muokkaavat sarveiskalvoa oikein ja turvallisesti.

LINSSIEN KÄSITTELY

Linssien saavuttua opetamme sinulle linssien käyttöön ja käsittelyyn liittyvät asiat. Näitä ovat muun muassa linssien asettaminen silmiin, linssien poisotto silmistä sekä linssien puhdistus ja säilytys.

Alla olevalta videolta näet, miten Yölinssit asetetaan silmiin:

Yölinssit voidaan poistaa silmistä kahdella eri tekniikalla. Alla olevalta videolta näet molemmat tekniikat:

Jos olet käyttänyt aiemminkin piilolinssejä, Yölinssien käsittely ei tule tuottamaan sinulle ongelmia. Linssien hoito ei poikkea suuresti pehmeiden kuukausilinssien käsittelystä. Suurin ero on, että linssit ovat silmissä yöt ja kotelossa päivät.

Kun linssien käsittely sujuu sinulta hyvin, saat ottaa linssit käyttöön. Ensimmäinen kontrollikäynti on heti ensimmäisen linsseillä nukutun yön jälkeen. Seuraavana aamuna saavut käynnille Yölinssit silmissäsi. Toinen kontrollikäynti on 3-5 päivän kuluttua ensimmäisestä ja kolmas jälleen viikon kuluttua. Tämän jälkeen kontrollikäyntejä jatketaan tarpeen mukaan, kuitenkin vähintään 6 kuukauden välein. Kontrollikäyntien tarkoituksena on seurata linssien keskiöitymistä, istuvuutta, näkösi laatua sekä silmiesi kuntoa.

Jos sinulle on tehty silmäleikkaus tai sinulla on todettu silmäsairaus, konsultoi aina ensisijaisesti silmälääkäriäsi.

Kiinnostuitko?

Varaa aika konsultaatioon numerosta 09 694 3668

tai osoitteesta www.helsinginoptiikka.fi